Instalacija Iza Granica Ajdinović Ranka uz live act Tkiva,

 

predstaviti će se u četvrtak 30. studenog od 19.00 u galeriji Siva, Pierottijeva 11. Postav će biti otvoren do utorka 4.prosinca, od 17.00-20.00 sati.

 

 

Instalacija Iza granica projekt je karlovačkog umjetnika Ranka Ajdinovića predstavljen prije dvije godine u okviru programa udruge KA-MATRIX Nova kultura _ Hibridni grad u Karlovcu. Instalacijom umjetnik propituje interakciju malih ljudi u javnom prostoru na način da građani mogu na različite načine sudjelovati u samom djelu. Ostavljajući ili pišući poruke, dodirajući rad, fotografirajući i objavljivati fotografije na društvenim mrežama. Instalacija tako omogućuje publici interakciju i poziva da se samostalno uključi u promišljanje umjetničkog rada.

Autor ovim radom odlazi iz polja materijalnog/linearnog u sferično razmišljanje i poimanje.

Što se nalazi iza granica svjesnog, razuma, iza granica života ili prostora koji nas okružuje. Što je bitak i izvor svega, moći će se propitati kroz direktno sudjelovanje u djelu. Instalacija otvara novi, autonomni mikro prostor koji se nalazi unutar “stvarnog svijeta” čiji je istovremeno i dio, ali i zasebna cjelina u koju se može povući u kontemplaciju.

Nakon premijernog postavljanja 2015. godine instalacija je poslužila kao dio scenografije suvremene plesne predstave Hibridna galerija: izgubljeno – nađeno. Ovo je prvo izlaganje izvan Karlovca. Postavljanje instalacije popratit će ambient/noise/industrial projekt Tkivo iza kog se krije nova nada domaćeg mračnjarenja Luka Selman. Projekt je inspiriran zvukom Prurient, Pharmakon, Croatian Amor i sličnih izvođača.

Uz autora, Ranka Ajdinovića, produkciju projekta Iza granica potpisuje KA-MATRIX tim.

Galerija Siva program je Autonomnog kulturnog centra Attack, financijski je podržana od strane Ministarstva kulture republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.