Izložba Pokrenuto oko talijanske kinetičke umjetnosti u Muzeju za umjetnost i obrt u zagrebu

 

Izložba Pokrenuto oko je jedna od najboljih izložbi koje sam vidio u zadnje vrijeme. Naime jedna od novogodisnjih odluka mi je bila da ću ove godine obići više umjetničkih izložbi nego prošle.

Tako sam neki dan dok sam čekao da se poslikaju moji umjetnički radovi za sljedeći broj magazina Living (Nacionalni časopis za uređenje interijera i dr.) posjetio izložbu talijanske kinetičke umjetnosti Pokrenuto oko (Occhio mobile) u Muzju za umjetnost i obrt. Odluka je bila i više nego dobra jer sam oduševljen sa izloženim eksponatima.

Izložba Pokrenuto oko je retrospektiva talijanske kinetičke umjetnosti od ’50-ih do ’70-ih na kojoj su izloženi radovi nekih od najznačajnijih talijanskih i europskih umjetnika druge polovine dvadesetog stoljeća, od kojih su mnogi još i danas vrlo aktivni na svjetskoj umjetničkoj sceni. Za hrvatsku kulturnu i umjetničku javnost od posebnog je značaja činjenica da su mnogi umjetnici bili prisutni i na našoj likovnoj sceni u spomenutom razdoblju. Na izložbi prevladavaju djela ključnih osobnosti tog umjetničkog pokreta i razdoblja kao što su Enzo Mari, Getulio Alviani, Edoer Agostini, Paolo Scirpa,Marina Apollonio,Marcello Morandini, Giovanni Anceschi, Bruno Munari te Antonio Barrese i drugi.

Izložbu možete pogledati do 14.2.2016, po cijeni od 30 kn za odrasle, a za ostale ima neki popust. Povodom Noći muzeja 29.1. mozete iskoristiti priliku i pogledati je besplatno.

Marina Apollonio – Kružna dinamika 6s

ranko ajdinovic_časopis living_pokrenuto oko

Paolo Scirpa – Ludoskop br116 Zdenac – Širenje

Paolo Scirpa_Izložba Pokrenuto oko_kinetička umjetnost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paolo Scirpa – kockasti višeprostorni ludoskop 2008

 

 

Pokrenuto oko_paolo scirpa

 

 

 

 

Edoer Agostini – Percepcijska dinamika 1978

Kinetička umjetnost Edoer Agostini

 

 

 

 

Bruno Munari – Citat za svakog umjetnika

Pokrenuto oko Bruno Munari