Poetski osvrt napisao Miroslav Pelikan.

 

 Važan element u ovom ciklusu jest izraziti osjećaj optimizma, koji izvire iz doista svakog kutka slike, optimizam teče na blagosti kolora i oblika.

Na Ajdinovićevim slikama, posebno na ovom ciklusu može se osjetiti i ritam glazbe, ponekad usporen, ponekad ubrzan i kao da je pred nama partitura glazbenog djela a ne akril na platnu s obojanim plohama umjesto nota

 

Slikar Ranko Ajdinović, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, pripadnik je mlađe, agilne generacije, izlagao je na nizu samostalnih, zapaženih izložbi u domovini i svijetu

 

Već je dulje vremena zaokupljen radom na novom ciklusu, simboličnog naziva Unutarnji pejzaži.

 

Riječ je o akrilima i kombiniranim tehnikama na srednjim i većim formatima platna, izrazito nefigurativne motivike,mada se na pojedinim slikama može opaziti i blaga figurativna nazočnost, osobito u detaljima.

Ajdinovićev svijet čine obojane plohe fine, delikatne palete , vijugavi pravci koji se probijaju između tih neobičnih oblika ili ih čak spajaju u jedinstvenije cjeline, tvoreći složeni svijet imaginarnih konstrukcija, duboko skriven, svijet koji se teško i mukotrpno otkriva u slici s naizgled vrlo simplificiranim motivima.

Važan element u ovom ciklusu jest izraziti osjećaj optimizma, koji izvire iz doista svakog kutka slike, optimizam teče na blagosti kolora i oblika.

Istodobno dubina i volumen obojanih ploha djeluju na promatrača vrlo sugestivno i dok koncentrirano ponire u plavi ili ljubičasti ili zeleni kvadrat, pravokutnik, razmišlja o vlastitim dilemama i upitima, tražeći odgovore.

 

 

 

 

Na Ajdinovićevim slikama, posebno na ovom ciklusu može se osjetiti i ritam glazbe, ponekad usporen, ponekad ubrzan i kao da je pred nama partitura glazbenog djela a ne akril na platnu s obojanim plohama umjesto nota.

Novi ciklus slikara Ranka Ajdinovića iako još nije posve definiran, djeluje vrlo uvjerljivo, ozbiljno, sa slikama koji odišu harmonijom ali i mirom, svečanom tišinom koja se neprekidno širi.

Ajdinović slika, to je posve razvidno, neopterećen gibanjima i stalnim nedoumicama u aktualnoj umjetnosti, slika ono što osjeća, ono što prirodno izvire iz njega.

Ovaj bi ciklus svakako valjalo prikazati ili barem odabir u reprezentativnom galerijsko muzejskom prostoru u kojem bi

njegova kompleksnost došla do punog izražaja.

 

Poetski osvrt Miroslava Pelikana napisan za portal Akademija art