Slikarska tehnika akrilik i njezina primjena

 

Američka tvrtka Rohm and Haas počela je eksperimentirati sintetičkim smolama 1920-ih godina. Prva tvrtka koja je napravila akrilik s dovoljno zasićenom bojom koja je mogla biti korisna u području dizajna, bila je američka tvrtka Permanent Pigments. Taj akrilik dizajneri su prihvatili sa oduševljenjem i njegova se reputacija ubrzo raširila i među umjetnicima lijepe umjetnosti. Godina 1950-ih akrilici su se prodavali u Sjedinjenim Državama i toplo su ih prihvatili mnogi mladi slikari koji su bili spremni eksperimentirati s tim novim medijem, prvenstveno mnogi apstraktni slikari i pop-artisti koji su radili u to vrijeme. Kad je Jackson pollock 1951. godine rekao ” Moje slikanje je direktno… Ta metoda slikanja općeniti je izrasla iz potrebe… ne mogu kontrolirati protok boje…”, iskazao je riječima ideje mnogih umjetnika apstraktnog ekspresionističkog pokreta, ideje koje su postale ostvarivije pojavom akrilika. On im je omogućio slobodnije i brže korištenje boje. Godina 1960-tih počeli su se primjenjivati i u Europi.

 

 

Svojstva akrilik tehnike

 

Svojstva akrila su izuzetna i zasigurno je uporabljiviji od svih ostalih slikarskih boja. Kao prvo, može oživjeti gotovo u potpunosti ono što mogu i ostale slikarske boje, u mnogim primjerima još i učinkovitije. Akrilici su veoma trajni, a slike u akriliku ne pucaju, ne blijede niti gube boju s vremenom dok su izložene na sunčevoj svjetlosti. Jedna od prednosti akrilika je brzina rada. Brzo se suše, za nekoliko minuta ako treba i trajno. Sušenje se može produžiti u skladu s pojedinačnim radnim potrebama dodavanjem medija usporivača. Možemo ga koristiti u lazurnim nanosima i dobiti efekt sličan poput akvarela ili pak u gušćim impasto nanosima poput ulja. Sa akrilnim bojama možemo slikati gotovo na svim površinama, bilo da se radi o staklu, papiru, platnu ili drvu.Velika prednost akrila u odnosu na ulje je ta što je na bazi vode, te kao takav nema štetnih isparavanja te ga možemo bez problema koristiti u otvorenim i zatvorenim prostorijama.

Meni osobno akril odgovara zato što ga mogu kombinirati sa nizom drugih slikarskih boja i crtaćih medija, uključujući vodene boje, pastele, tuševe, ugljen, kolaž. Isto tako raspon crtaćih podloga je širok, može se koristiti na platnu, papiru, kartonu, drvu, metalu, kamenu, plastici, staklu i td.

 

Ovo su neki od mojih radova u tehnici akrilik kombinirano na platnu

 

Slikarska tehnika akrilik

 

 

Slikarska tehnika akril

 

Akrilik likovna tehnika u slikarstvu

 

 

Akril slikarska tehnika

 

 

Akrilik slikarska tehnika

 

 

Tehnika akrilik

 

 

Akrilik slikarska tehnika

 

 

Više umjetničkih slika možete vidjeti OVDJE