Veličanstvena umjetnička instalacija “ Dah pustinje“ u Sahari napravljena je prije 17 godina. Netaknuta stoji i danas, te je vidljiva sa Google Earth-a

umjetnicka-instalacija-dah-pustinje-1

Zaista ne pamtim da me je ikad neki umjetnički rad dotaknuo tako duboko u dušu poput ovoga. Stoga sam se odlučio da mu posvetim par riječi na blogu. Ovaj grandiozni multi dimenzionalni umjetnički rad napravio je D.A.S.T Team između 1995. i 1997,. Medij je bio 8000 m3 pustinjskog pijeska i prostor od 100,000 m2 pustinje koji se nalazi između Crvenog mora i drevnih vulkanskih planina u istočnom Egiptu.

umjetnicka-instalacija-dah-pustinje-2
Instalacija je sačinjena od velikog centralnog kruga – bazena ispunjenog vodom, koji se prikazuje kao izvor Postojanja. Iz njega spiralno proizlaze od pijeska oblikovane forme stošca a potom stožaste jame. Sa aspekta gledišta rad ima dva značenja, sa vrha kad se gleda vidi se spiralno kretanje te način na koji univerzum diše. Promatranjem sa zemlje rad nudi interakciju promatraču te ga navodi da se spiralno kreće i šalje poruku da je on i sam dio tog kozmičkog kretanja, odnosno mikro kozmos u makro kozmosu. Dah pustinje, ovo remek djelo nastalo je zahvaljujući troje mladih entuzijasta: umjetnica instalacija Danae Stratou, industrijski dizajner i arhitektica Alexandra Stratou i arhitektica Stella Constantinides.

umjetnicka-instalacija-dah-pustinje-3

umjetnicka-instalacija-dah-pustinje-4

Umjetnička instalacija dah pustinje_land art

land art umjetnička instalacija u sahari
Land art, umjetnička instalacija usred pustinje u sahari

Land art, umjetnička instalacija usred pustinje u sahari

Land art, umjetnička instalacija usred pustinje u sahari

“Desert Breath” | Land Art Installation | By D.A.ST. Arteam, Egypt (1997) from Danae Stratou on Vimeo.